Blog: Emile en zijn 0-meting

Emile te Riele, wie kent hem niet? Hij is gezellig, jawel, maar hij is ook te dik. Hij leeft ongezond; de Oerknal kipsaté’s en frikandellen stonden met grote regelmaat op zijn avondmenu. Maar deze fitnesscoördinator van het USC heeft zich een sportief doel gesteld: hij wil meedoen met het NK Kettlebell. Dit is begin december 2018, dus over 9 maanden. Waar jij en ik denken ‘wat een bevalling’, heeft Emile er juist zin in. Hij is weer pijnvrij na een lastige blessure. ‘Ik ben toe aan een uitdaging.’ Maar waar te beginnen? Hij start met een 0-meting.

Klinkt er een bulderlach door Universum, grote kans dat Emile in de buurt is. Waar Emile is, wordt gelachen. Maar de afgelopen maanden verging hem het lachen door een lastige schouderblessure. Zijn bicepspees was gespleten. In de lengte. En dat deed pijn. Toch grijpt hij nu naar de kettlebell, een discipline waarbij zijn schouder zwaar belast gaat worden. ‘Mijn opzet is hier gezond uit te komen.’ Tart Emile het lot?

Nazorg bij de fysiotherapeut

Deze vraag legt hij voor aan Roan Vierhout, fysiotherapeut van USC Fysiotherapie in Universum. Collega Joep Kamphuis begeleidde Emile tijdens zijn revalidatie. Na de diagnose volgde een echo. Daarop was meer schade te zien in Emile’s schouder dan alleen de bicepsscheur. Dit bleek ‘oude’ schade; Emile was in zijn jonge jaren een fanatiek vechtsporter. Later werd dat gewichtheffen. Het is nog niet zo heel lang geleden dat hij, samen met andere USC’ers meedeed aan het NK Gewichtheffen.

Terug naar Roan. Hij hoort wat Emile op het NK Kettlebell gaat doen; een kettlebell van 24 kg in 10 minuten zo vaak mogelijk boven het hoofd heffen. Roan voelt plaatsvervangende pijn. Hij vraagt Emile de beweging voor te doen. Bij kettlebell vindt de beweging vóór het lichaam plaats. Niet ernaast. En dat is Emile’s redding. Roan snapt dat Emile het wil proberen. 9 maanden zijn een goede voorbereidingstijd en Emile heeft een goed lichaamsbesef. Een wedstrijd in gewichtheffen had hij Emile afgeraden. ‘Let op je bewegelijkheid. Die moet goed blijven’ geeft hij als advies. ‘Ik wil pijnvrij mijn sport beleven. Voor mij is meedoen aan het NK het doel’ zegt Emile lachend.

Waarom juist de kettlebell?

Met gemak somt Emile op wat zijn belangrijkste redenen zijn voor deze keuze:
1) ‘Ik vind krachtsport/duursport leuk.
2) Op het USC maken we weinig gebruik van de kettlebell, ik wil het promoten. We hadden ooit lessen op het programma, maar deze zijn bij gebrek aan belangstelling van het rooster gehaald.
3) De kettlebell is een populair middel om fit en sterk te worden, maar het vergt veel techniek.’

De 0-meting: een trits consulten & testen

Na zijn uitgebreide gesprek bij de fysio, volgt een trits aan consulten en testen bij de specialisten van het Sport Medisch Adviescentrum. Stuk voor stuk zijn die onder de indruk van Emile’s streven. Ze ondersteunen hem graag.

Eerst schuift hij aan bij Annelies van den Hoven, de diëtist van Die Eet en Sport. Doel is een voedingsconsult. ‘Waar moet ik op letten tijdens mijn training’ en ‘wat is ‘goede’ voeding tijdens dit traject’ zijn de hamvragen. Maar ook Emile’s gewicht komt aan bod. Een paar kilootjes eraf is wenselijk. ‘De kipsaté met patat in Oerknal zeg ik vaarwel de komende maanden.’ (Zucht…)

Dan stapt hij op de fiets. In het USC Sportlab doet hij een inspanningstest bij bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog Vito Hattum. Deze fietstest geeft Emile veel informatie over zijn conditie, gemeten in zuurstofopname en CO2 uitstoot. Hij gaat tot het gaatje; het lachen vergaat hem bijna. ‘Tsja, zo gaat dat bij een inspanningstest!’

Als laatste heeft hij een consult bij de SMA Sportarts. Dat laatste bezoek maakt indruk. Maar om een heel andere reden dan je zou denken.

Bloed, zweet en …

Liesbeth Lim, sportarts van het SMA Science Park onderwerpt Emile aan een uitgebreide gezondheidscheck: Bloeddruk/pols, Cholesterol-, Glucose-, Hb-meting en een ECG-test. Liesbeth haalt allerhande medische toebehoren uit haar kast. Onderwijl licht ze Emile’s sportieve doopceel. Nu wordt het serieus. Maar Emile’s grijns wijkt niet van zijn gezicht. De ECG-test meet de hartslag in rust. Beplakt met wel 20 kleurige plakkers op zijn borstkas, ligt Emile na te stuiten van zijn vorige testje: de Hb-meting. Bloedprikken! ‘Aaahhh…… ik wist niet dat het me bloed, zweet en tranen zou gaan kosten ….’ En weer klinkt daar die bulderlach…

De 0-meting is voltooid. Met alle testresultaten en consultadviezen op zak, kan Emile van start.

Volg Emile op zijn trainingstraject naar het NK Kettlebell via zijn Instagram ‘Emile Back in Shape’. Het NK Kettlebell is 8 en 9 december 2018 in Veldhoven.