Instructeur in de spo(r)tlights: Merel van Leeuwen

Merel van Leeuwen is nieuw aan het ASC-firmament. Ze geeft op maandag spinning en body power. Ze heeft de vaart er goed in. Merel geeft ook les op Universum. Naast haar andere werk én studie vindt ze de tijd om zelf ook behoorlijk veel te sporten. Tijd voor een kennismaking!

Wat wil je dat we over je weten?

Merel (21 jr) woont sinds een paar jaar in Amsterdam. Ze komt uit Den Haag. ‘Ik ben nog een paar maanden student; ben nu bezig met de master Redacteur/editor: boeken maken dus. In 2014 startte ik de bachelor Nederlands aan de UvA. Zelf werk ik naast m’n studie al een aantal jaar bij Singel Uitgeverijen en nu loop ik als laatste stuk van m’n master stage bij Uitgeverij Boom hier in Amsterdam. Al met al is dat een hoop stilzitten en lezen, dus ja, ik móet natuurlijk wel een beetje sporten.

Hoe ben je in de sport gerold/wat doe je zelf aan sport?

Ik heb m’n hele leven gesport en deed en doe veel verschillende dingen. Zo heb ik atletiek gedaan, veel gerend, gebasketbald en gebokst. Toen ik vier jaar was heb ik zelfs even op ballet gezeten, geloof ik. Maar dat was alleen maar omdat ik wilde doen wat m’n oudere zus deed – ik ben totaal geen danserig type.

Op dit moment geef ik elke week een paar keer spinning en body power en ik train nu al een tijdje twee keer per week een vechtsport die veel op wing chun lijkt. Bij het USC doe ik soms ook andere vechtsporten, zoals boksen of Braziliaans jiu jitsu.

Hoe ben je bij ASC/USC terecht gekomen?

In de eerste week van m’n studie ben ik meteen het USC binnengesleurd met de 1e jaarsactie. Twee jaar heb ik er eerst zelf gesport en lesjes gevolgd, vooral bij PCH Fitness. Dat was in de tijd toen daar nog groepslessen op het rooster stonden. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag van vrienden en familie of ik niet zelf groepsfitness wilde gaan geven. Dat klopte eigenlijk wel. Met wat hulp van Iris Böhm ging ik een opleiding volgen om uiteindelijk spinning te gaan geven. Ik begon met alleen spinning op het Universum, maar geef inmiddels ook andere groepslessen, zoals body power, core power en bootcamp op andere locaties. Zo ben ik ook bij het ASC terecht gekomen. Ik had er al een paar keer ingevallen en wist dus hoe gezellig het daar is ;) Op maandagavond kwam daar vorig jaar een uur spinning en core vrij. Ik heb meteen aangegeven dat ik dat wel wilde geven.

Vertel eens over je lessen!

Op maandagavond geef ik om 18:30 uur spinning en aansluitend 19:15 uur body power. Dat zijn allebei lesjes van 45 min. – iets waar we sinds dit seizoen bij het ASC mee experimenteren. En het werkt heel goed! Ik heb tot nu toe veel positieve reacties van deelnemers gehoord en het verlaagt voor veel mensen de drempel om twee lesjes achter elkaar te plakken: anderhalf uur is goed te doen. Kom ze gewoon maar eens proberen op maandagavond, die 45 min-lesjes!

Hoe leuk is je werk, waar haal jij voldoening uit?

Werk voor het USC voelt gelukkig niet als werk. Sporten vind ik zelf heel fijn na een hele dag lezen. En het contact met alle sporters is ook altijd gezellig, waardoor het lesgeven me meestal veel energie geeft. Sowieso vind ik alles wat ik aan werk doe – ook al heb ik de nare eigenschap om altijd net te veel te willen doen – leuk en interessant. Daardoor kost het allemaal minder moeite.

Hoe motiveer je jezelf?

Oh jee, dat is eigenlijk keiharde zelfkritiek (dit is niet aan te raden). Dat zorgt er altijd voor dat ik meer wil doen en beter wil worden. Ik ben niet zo snel tevreden, nog een puntje om aan te werken. Verder sport ik bijna nooit alleen: groepslessen en vechtsporten gaan nu eenmaal een beetje moeilijk in je eentje. Voor wie moeite heeft met motivatie: zoek een buddy. Ik zie vaak dat mensen die samen afspreken om naar bijvoorbeeld spinning te gaan heel constant blijven gaan.

Merel’s lessen een keertje volgen?

Met je fitnessabo doe je gewoon mee. Ook met een proefabo kun je haar lessen bijwonen.

Bij het ASC
Maandag 18.30 – 19.15 Spinning
Maandag 19.15 – 20.00 Body power

Universum
Woensdag 17.00 – 17.55 Spinning
Zondag 10.30 – 11.25 Body power
Zondag 11.30 – 12.25 Spinning