Instructeur uitgelicht: Ginny Chow

‘Je bent pas oud, als je stopt met leren’

Meet Ginny Chow. Wing chun docent bij Amstelcampus sport & fitness; sifu Ginny voor intimi. Ginny wil meiden en vrouwen weerbaarder maken; zichzelf leren verdedigen vanuit de juiste mindset. ‘Met snelheid en vaardigheid in deze vechtkunst kun je een grotere en sterkere tegenstander verslaan.’ Tijd voor een kennismaking met deze powervrouw.

Wing chun is een Chinese vechtkunst die zich kenmerkt door effectieve, snelle handbewegingen. Het is een zelfverdedigingstechniek, die al in het oude China werd ingezet door monniken om zichzelf te verdedigen. Je hebt vast weleens een houten wing chun dummy gezien, een houten stellage waarop je arm- en beentechnieken oefent. De stellage geeft een beetje mee, door de veerkracht lijkt het een ‘levende pop’.

Ginny Chow traint aan de wing chun dummy

Ginnies pad

Voordat Wing chun haar passie werd, was haar leven niet gemakkelijk. ‘Ik had een zware jeugd in Den Haag, waar ik ben geboren. Als kind van 8 was ik de enige Chinees op school; elke dag vocht ik met de pestkoppen op school, meestal jongens. Ik won niet, maar liet ze wel zien: ‘je kunt me slaan, maar het heeft geen effect op mij’. Nu wil ik graag anderen helpen met mijn ervaringen.

Als volwassene moest ik mezelf en mijn kinderen verdedigen. Een verschrikkelijke ervaring. Ik ging zelfverdedigingslessen voor vrouwen volgen en begon in 2010 met Taekwondo. Ik deed verschillende opleidingen. Ik vind ook Tai chi heel prettig voor het ‘mind’ en gezondheidsaspect, dus dat practiseer ik ook al heel wat jaren; maar bij Wing chun vond ik echt mijn passie.’ Inmiddels heeft Ginny heel wat nationale titels in stijlwedstrijden op haar naam. Ze maakt deel uit van de Nederlandse A-selectie ‘Dutch Selection Training Group’.

In 2011 kwam mijn leraar (=sifu) Michael Yan Choi op mijn pad; door hem heb ik me heel snel kunnen ontwikkelen. Ik begon met drie handvormen: Sil Nim Tao, Cham Kiu & Biu Tze. Wie Sil Nim Tao begrijpt, raakt snel verslaafd! Ik trainde elke dag een uur. Ik zweette als een gek alsof alle gif uit mijn lichaam werd verdreven. Iedere dag werd ik gezonder en sterker, zowel geestelijk als lichamelijk. Wing chun voelt heel natuurlijk voor me. Ik kan de enorme schoonheid ervan zo waarderen.’

Wing chun bij Amstelcampus sport & fitness

Ginny Chow tijdens de wing chunles in de gymzaal

Wat is wing chun?

Wing chun heeft als doel om een grotere en sterkere aanvaller te weren. Het streeft naar maximale impact door minimale inzet. Mindtraining is essentieel. De bewegingen zijn snel en soepel. Effectiviteit is waar het om draait. De afstand tot de tegenstander is zo klein mogelijk; je probeert voortdurend fysiek contact te houden met je tegenstander alsof je ‘kleeft’. En je beweegt mee. Zodra er een gat in de verdediging valt, sla je toe. Je verdediging wordt aanval.

Volgens de legende was het een vrouw die Wing chun heeft geïnitieerd; dus de training was in de eerste plaats toepasbaar voor een vrouw en niet gebaseerd op pure kracht. Deze vrouw heette Ng Mui. Het verhaal gaat dat toen de Mantsjoes ergens aan het begin van de 18e-eeuw een Shaolin-klooster overvielen en platbrandden, alle kloosterlingen om het leven kwamen op een handjevol mensen na. Zij wisten op miraculeuze wijze aan het noodlot te ontsnappen. Dit groepje, dat onder leiding stond van de boeddhistische non en wushu-specialist Ng Mui, was vastberaden om hun vechtkunst voor het nageslacht te behouden en zodanig te perfectioneren dat zij voortaan iedere aanval konden weerstaan. Zo heeft de Shaolin-wushu zich volgens de legende ontwikkeld tot een systeem van technieken dat de naam meekreeg van de opvolgster van Ng Mui: Yim Wing Chun. Wing chun betekent letterlijk ‘eeuwige lente’.

Tegenwoordig oefenen veel mannen de kunst, dus als vrouwelijke sifu moet ik rekening houden met de eisen van mijn mannelijke studenten. Persoonlijk denk ik dat de ontwikkeling van Wing chun in de tegenovergestelde richting is gegaan dan de oorspronkelijke bedoeling; velen praktiseren deze kunst als ‘brute force wing chun’.

wing chun bij het USC Amsterdam

Ook trappen behoort tot de wing chun technieken.

Wing chun school

Ginny is vastbesloten om vrouwelijkheid terug te brengen in deze martial art. Ze wil vrouwen bewust maken dat ook zij als martial artists meetellen in de vechtsportwereld. Zij runt haar eigen Wing chun school ‘Ginny Chow Wing Chun. ‘Sinds 2015 geef ik bij Amstelcampus sport & fitness Wing chun lessen. ‘Ik ben daar heel erg gelukkig mee! Ik motiveer mezelf door iedere dag tegen mezelf te zeggen: ‘je bent pas oud als je stopt met leren!’ Ik doe graag vrijwilligerswerk, dat houdt mijn geest jong; het is iets persoonlijks. Ik heb veel geduld. Oh ja, én …. ik houd erg van lekker vegetarisch eten. Er is zoveel lekkers op aarde zonder vlees. En het is goed voor mens & milieu!

evenals slaan en stoten

Wil je Wing chun een keertje uitproberen?

Sorry heren, het is alleen voor vrouwen. Je bent van harte welkom in de gymzaal van Amstelcampus sport & fitness, op:
Dinsdag 19.30 – 21.00 uur
Donderdag 20.30 – 22.00 uur

Door: Irene Dirven

PS:

Martial arts (de vechtkunsten) zijn te verdelen in Japanse en Chinese martial arts.
De Japanse martial arts worden Budo genoemd. Het gaat hier om judo, karate, jiu jitsu, kendo en aikido.
De Chinese martial arts worden Wushu genoemd. Denk aan tai chi, shaolin-wushu, kung fu en wing chun.