USC’er Frank naar studenten-WK squash
USC topsportlid Frank Goossens is 23 jaar en net begonnen met de Master of Logic aan de Universiteit van Amsterdam. Omdat hij op zulk hoog niveau squasht, heeft hij geen tijd voor een bijbaantje in de horeca (hoewel hij met zijn sterke onderarm vast een hoop zware dienbladen had kunnen tillen). Even op en neer naar het studenten-WK in Egypte is best een flinke investering, dus was het nog wel even spannend of hij het financieel allemaal rond zou krijgen toen hij zich kwalificeerde. Maar gelukkig kan Frank mede dankzij de financiële steun vanuit het USC-topsportfonds spelen op het World University Championship van 7-13 november!
Nu het WUC heel dichtbij komt, vuurden we onze vragen – als een keiharde squashservice – met volle vaart op Frank af. Dankzij zijn snelle voetenwerk beantwoordde hij ze met twee vingers in zijn neus.
Bij tennis staan sommige spelers bekend om een specifieke slag, zoals de service van Serena Williams of de volley van Federer. Wat is jouw specialiteit?
“Ik vind het heerlijk om met mijn forehand de bal kort en hard af te maken. De ‘forehand kill’ noemen ze dat ook wel bij squash.”
Squash gaat er vaak hard aan toe. Hoe lang doe je ongeveer met een racket?
“Haha, ik doe meestal wel minstens een jaar met een racket. De truc is om als de bal dichtbij de muur is juist niet zo hard te slaan, maar de bal meer van de muur te schrapen.”
Waarmee beloon je jezelf na een knappe overwinning?
“De competitieavond bij squash wordt altijd afgesloten met bitterballen. Die smaken vaak toch net wat beter na een winstpartij 😉.”
Squashen is erg populair bij USC. Heb je een gouden tip voor alle fanatieke squashers?
“Er zijn twee gouden regels bij squash: 1) keer altijd terug naar het midden (naar de ‘T’) nadat je de bal hebt geslagen, en 2) kijk ALTIJD naar de bal, ook als de bal achter je vandaan wordt gespeeld. Zo kan je anticiperen op de volgende slag.”
Denk je dat je naast het squashen in Egypte ook tijd hebt om iets van het land te zien?
“Een beetje een pijnlijke vraag… Vaak zien we alleen het vliegveld, het hotel en squashcentrum. Maar gelukkig vertrekken we nu een dag eerder, dus ik verwacht wel minimaal een piramide te zien! Egypte is trouwens het beste squashland ter wereld.”
En tot slot: wat zijn je ambities voor het WUC?
“Om eerlijk te zijn heb ik nog geen goed beeld van de concurrentie. Wel doen er altijd een aantal spelers mee uit de top 100 van de wereldranglijst, dus dat zijn de favorieten. Individueel hoop ik in ieder geval de eerste ronde door te komen en met het Nederlands team de top 8 te halen. Maar de olympische gedachte staat voorop: meedoen is belangrijker dan winnen!”
Frank en het Nederlands team volgen tijdens het WUC? Check FISU WUC Squash 2022.