De inspanningstest van het USC Sportlab

UvA-medewerker Paul Koopman (57 jr) loopt al jaren hard, de laatste jaren steeds enthousiaster en fanatieker. Op enig moment, tijdens zijn looptraining verbaasde hij zich over een weergave op zijn Tomtom-sporthorloge. Bij zijn rustige looptempo registreerde het een hoge hartslag van 184.

Via de UvA-HvA Damloopteam nieuwsbrief hoorde Paul over het USC Sportlab en de inspanningstesten die je daar kunt doen. In mei 2017 besloot hij er een test te doen. De resultaten vielen mee. De inspanningstest bepaalde o.a. Paul’s hartslagzones. Het verschafte hem duidelijkheid en helderheid over zijn fysieke kunnen. Het bijbehorende trainingsschema gaf hem houvast voor zijn trainingen en wedstrijden. De test gaf dit resultaat/conclusie:

Conclusie inspanningstest

Je hebt een zeer goede conditie t.o.v. mannen van jouw leeftijd. Je hebt daarbij een typisch ‘duursport profiel’: hoog omslagpunt, relatief zwakke sprint met een klein verval. Je hebt jezelf een reëel doel gesteld om de halve marathon binnen 1:30 te lopen. Met een specifieke voorbereiding en een accent in de training op de minst sterke punten van je conditie verwacht ik dat dit haalbaar is in Amsterdam. Daarnaast zou het uitlopen van de New York marathon geen probleem moeten zijn.

Paul’s prestaties

Juni 2017:
Halve Marathon Marquetteloop Heemskerk, tijd 1:27:53, een persoonlijk record.
September 2017:
Dam-tot-Damloop, tijd 1:04:59, een verbetering van mijn oude record met 40 seconden.
Oktober 2017:
Amsterdam Marathon, tijd 3:09:09, een verbetering van mijn oude record met 4 minuten en 32 seconden; top 5% van de finishers)
November 2017:
New York Marathon, tijd 3:11:37, gefinisht als 1986-ste. In top 4% van de 51.000 deelnemers. 18de van mijn leeftijdscategorie. Ook nam ik deel aan de documentaire Positive Power (hardlopen geeft positieve energie) van Gwen Jansen.
Januari 2018:
San Francisco, 24K gelopen vanaf Broadway langs Fisherman’s Wharf over de Golden Gate en v.v.
Vondelparkloop, tijd 39:10, een persoonlijk record.

Terugkijkend op deze mooie prestaties is Paul tevreden. ‘De inspanningstest was een feest, maar ik vond het – ondanks de aanmoedigingen van Maurice – wel genoeg toen ik aan het einde van de test met 17 km per uur hijgend op de smalle loopband rende met de hartslag-, zuurstof- en koolzuurmeters aan mijn lijf. Ik leerde de beperkingen en mogelijkheden van mijn lichaam kennen. En kreeg een gedetailleerd trainingsadvies mee. Daar heb ik heel veel profijt van gehad.

En dat sporthorloge … dat heb ik sindsdien niet meer omgehad.’