USC-personeel wisselt, iedereen blijft

Werknemers hebben het bij het USC behoorlijk naar de zin. Naar de zin. Wat heet. Eenmaal binnen, kom je eigenlijk nooit meer van ze af. En dat terwijl loopbaanontwikkeling bij het USC voornamelijk berust op puur toeval. Geen juniors. Geen seniors. Geen partners. Geen gebaande paden. Een voorbeeld: onze ICT-manager kwam in 1995 binnen als basketbaltrainer, werd toen competitieleider zaalvoetbal, zette het USC-sportlab op en is inmiddels baas ICT. Snap je wat ik bedoel? Doodnormale loopbaanontwikkeling voor ons USC-collega’s. Dit seizoen wordt er weer flink aan de personeelsboom geschud. Wie gaat waarheen?

Koen en Emile: de grote wissel

Niemand had het door. We keken even de andere kant op. En toen besloten Koen Alefs en Emile te Riele van functie te wisselen. Koen (antropologie, UvA, huh?) was 10 jaar locatiemanager van het ASC. Dat werd hij overigens pas nadat hij werkte aan de balie en in de fitness aan de De Boelenlaan. Hij verbeet zich ook nog een halve blauwe maandag op onze afdeling P&O (dat duurde vrij kort: Koen kan niet zo goed stilzitten). Ongekend populair onder het ASC-publiek. Nooit een ochtendhumeur – het moet gezegd: zijn werkdag begint meestal ook pas om 12.00 uur –, altijd even behulpzaam en vriendelijk lachend. Ze zullen hem missen bij het ASC.

In ruil voor Koen’s glimlach, kan het ASC zich opmaken voor de bulderlach van Emile (CIOS): tot voor kort fitnesscoördinator in Universum. Of het echt voor te lachen is maakt Emile allemaal niet zo heel veel uit. Als er maar gelachen wordt. En serieus getraind natuurlijk. Qua training is Emile van alle markten thuis. Van spinning tot jiu jitsu. Van body power tot gewichtheffen. Die veelzijdigheid en waanzinnige inzetbaarheid zorgden ervoor dat hij van trainer doorgroeide tot fitnesscoördinator Universum.

Joeri en Rodrigo: de nieuwe locatiemanagers bij ClubWest

Laat ik beginnen bij de grootste – zie foto onder – van het stel: Joeri van der Burgh. Bij Joeri gaat alles redelijk volgens het boekje. Hij kwam tijdens zijn studie SM&O (HvA) als sporter en stagiair terecht bij ClubWest. Hij bleef hangen. Eerst aan de balie. Toen in de fitness. En niet lang daarna werd hij assistent-locatiemanager. Met het vertrek van Michiel Heimgartner, wilde hij zelf wel eens eindbaas worden in west. Dat lukte, maar hij kreeg wel een zeer ervaren USC’er naast zich: Rodrigo Coesel.

Rodrigo (ALO, HvA) loopt hier al een tijdje rond. 75% kans – stukje data-analyse – dat jij nog niet geboren was toen hij al BOM-lessen gaf op het USC. Bewegen Op Muziek is de populairste les die ooit op ons rooster heeft gestaan. Dan stond Rodrigo in een net-iets-te-strak-broekje les te geven aan 398 meisjes en 2 jongens in onze grote sporthal aan de De Boelelaan [1]. Groepsfitness anno 1994. Hij is nooit meer weggeweest. Gaf o.a. tennisles – zonder ooit zelf een les te hebben gehad -, legde het fundament onder ons fitnessaanbod, werd sportmanager, toen commercieel directeur, en vindt nu bij ClubWest een nieuwe uitdaging.

Wat is jullie grootste sportprestatie?

Dat we hier te maken hebben met vier behoorlijk sportieve types moge duidelijk zijn. Om dat extra helder te krijgen stelde ik ze alle vier de vraag: Wat is jouw grootste sportprestatie ooit? Een eenvoudige vraag, zou je denken. Er is maar één antwoord mogelijk. Toch? Niet dus. Koen gaf twee antwoorden. Redelijk bescheiden, netjes. Maar Rodrigo – de wijste en in ieder geval oudste – wist er zelfs acht (!) uit de hoge hoed te toveren. Check deze.

Koen: ‘Ik denk 1270 km in een vouwkano door Canada en Alaska. Maar ben ook kneitergoed in “Cindy” (een crossfit WOD) met 33 rondjes als beste resultaat.’

Joeri: ‘Goeie, ik denk de fighting spirit award op het EK en mijn eerste NK winnen. Wat ook een van de mooiste dingen was, was knokken in de Nippon Budokan, op dezelfde vloer waar Anton Geesink Olympisch Judo-kampioen is geworden in Japan. Daar zat ik toen voor het WK. En ik ben drievoudig Nederlands Kampioen Kendo.’

Emile: ‘Tweevoudig Nederlands Kampioen Judo Kata met 2 verschillende partners in opeenvolgende jaren. En viervoudig Nederlands kampioen Olympisch gewichtheffen in 3 gewichtsklassen bij de masters.’

Rodrigo: ‘In mijn laatste jaar als junior werd ik tweede op de NK kogelslingeren. Dat zei meer over het niveau in NL dan over mij. Iets soortgelijks had ik met schoonspringen: ik werd tweede bij de kringkampioenschappen. Bij een NK roei-ergometeren liet ik als niet-roeier driekwart van de Nereus-roeiers achter me. Ik heb geen Elfstedentocht gereden, maar wel de Noord-Hollandtocht die net zo lang is. ’s Morgens in het donker vertrokken we voor een prachtige tocht die een aaneenschakeling was van bestaande tochten. Theo van Uden (red. directeur USC) zat in hetzelfde groepje. Maar wat het vooral bijzonder maakt is dat ik na de finish nog naar het sportcentrum moest voor een aerobicsles waarvoor ik geen vervanger had kunnen vinden. En dan had ik nog een finaleplaats bij de Benelux-kampioenschappen rock&rolldansen, 2e plaats in de danscompetitie van Hennie Huisman’s Soundmixshow, optredens met tumblingteam op de Gymnaestrada, en een onofficieel clubrecord powerliften met 200kg deadlift, 200kg squat en 130 bench press. Dat is wel 30 jaar en 8 kilo spieren geleden.’

Sportmannen, doorzetters

Natuurlijk wisten de mannen niet dat ik hun antwoorden zou gebruiken voor dit blog, wellicht hadden ze zich bescheidener opgesteld. Maar ik vind het juist prachtig. Sportmannen in USC-hart en nieren. Doorzetters die goed willen zijn in alles wat ze doen. En daarom zullen ze ook in hun nieuwe functies uitstekend presteren. Het USC wenst alle vier heel veel succes bij hun nieuwe uitdagingen!

Marco Hoekstra
(Studie: Europese Studies, UvA. Loopbaan USC: spinninginstructeur sinds 2007, ooit zaalvoetbalcompetitieleider, OR-voorzitter, marketing & communicatie-medewerker, nu Manager Marketing, Communicatie & Sales. Beste sportprestatie: top 8 van Nederland bij tennis, jeugd).

 

[1] Als je nu denkt: huh, de De Boelelaan? Dan val je onder die 75% die ik eerder noemde. Aan de De Boelelaan in Amsterdam Zuid stond tot 2010 het hoofdgebouw van het USC.