In the spo(r)tlights: Daan van Schaijk

Wat velen van ons niet weten is dat sportduizendpoot Daan van Schaijk (42) doctorandus in de Kunstmatige Intelligentie is. Of dat hij Limburger is. Dat hij zichzelf motiveert door heldenfilms te kijken. Als kind al wilde hij van zijn hobbies zijn beroep maken. Dit pakte uiteindelijk goed uit, zij het via vele omwegen. Tijd voor een kennismaking: 

‘Ik ben doctorandus in kunstmatige intelligentie en heb een propadeuse wiskunde, beide studies deed ik aan de UvA. Op de middelbare school wilde ik van mijn hobby mijn beroep maken; dat was óf muziek óf sport. Op het laatste moment leek het me toch geen goed idee als ik later maar over één ding zou kunnen praten. Ik besloot de geheimen van de hersenen te ontrafelen, aangezien ik sinds mijn 13e aan vreselijke migraines leed. Het werd kunstmatige intelligentie aan de UvA. Niet dat ik nu niet meer naïef ben, maar DAT was wel héél erg naïef. Na een lange omweg met zeer diverse beroepen is het uiteindelijk toch gelukt om van mijn hobby mijn beroep te maken.

Daan’s sportcarriere

Vanaf mijn 6e nam sport een belangrijke plaats in in mijn leven. Na voetbal en judo belandde ik via skateboarden en turnen bij vechtsporten als capoeira, MMA en Braziliaans jiu jitsu. Een dieptepunt in mijn sportieve bestaan was het breken van mijn sleutelbeen in 3 stukken tijdens een judowedstrijd. Volgens de dokter mocht ik niet meer judoën. Het belette me niet om gas terug te nemen op de mat; ik werd vele jaren later verschillende malen kampioen:
2x Europees kampioen Braziliaans jiu jitsu (januari 2018)
2x Nederlands kampioen nogi grappling (2015)
2x Nederlands kampioen MMA-grappling (2015)

Hoe ben je in de sport gerold?

Met mijn vader deed ik van kinds af aan sportieve dingen; met mijn moeder creatieve dingen zoals knutselen. In het dorp waar ik opgroeide kon je als jongen op één sport: voetbal. Voor de meisjes was er korfbal. Voetbal werd meteen de eerste en laatste teamsport die ik ooit gedaan heb. Ik droom er nog weleens over dat ik weer met mijn oude voetbalteam speel, dus ergens mis ik dat kennelijk wel.

USC-carriere

Als student begon ik met capoeira bij het USC. Via boksen en enkele andere sporten kwam ik uiteindelijk zelf voor een groep te staan. Bij Universum geef ik nu de vechtsporten Mixed martial arts en Braziliaans jiu jitsu. Via het ASC en Amstelcampus sport & fitness waar ik ook fitnessinstructeur was, ben ik bij PCH Fitness terecht gekomen. Ik gaf er eerst groepslessen; boksen en kickboksen. Momenteel ben ik er fitnesstrainer. Ik geef o.a. de small group training cardio boxing op maandag. Het fijne van werken in de sport? Ik kan niet zo goed tegen te lang stilzitten en nu kan ik de hele tijd bewegen. Verder hoor ik heel vaak interessante verhalen van mensen. Ook kan ik ze helpen hun fitnessdoelen te behalen. USC-sporters: jullie zijn gewoon awesome! Verder ben ik zelf altijd zeer gemotiveerd om nieuwe dingen te leren.

Leuke weetjes over Daan

Om mezelf te motiveren luister ik naar eye-of-the-tiger-achtige muziek. Ik kijk graag naar heldenfilms; films waarin de hoofdpersoon onrecht wordt aangedaan; na hard trainen wordt deze persoon een held. Maar ook haaien- of fantasyfilms boeien me. Ik ben altijd te porren voor een pretpark; vooral voor de achtbaan. En arretjescake! Daar mag je me zelfs midden in de nacht voor wakker maken’.

Wil je een keer een lesje meedoen met Daan? Keuze genoeg!

PCH Fitness
maandag 19.00-19.30: Cardio boxing
maandag 20.00-20.15: Abs

Amstelcampus
dinsdag 20.00-20.30: Synrgy
dinsdag 20.30-20.45: Abs

donderdag 11.00-11.30: Synrgy
donderdag 11.30-11.45: Abs

Universum
woensdag 17.30-18.45: Mixed martial arts
woensdag 18.45-20.00: Braziliaans jiu jitsu
vrijdag 19.30-20.45: Mixed martial arts


Daan in 2006 / USC aan de De Boelelaan 46


Gewichtheffen tijdens USC XL, 2012


Tijdens de Fitness Challenge, 2017


Portugal, EK BJJ, januari 2018


Arretjescake!